Naziv proizvoda | Vrsta prevare | Ispitivanja koja može sa sprovede Centar za ispitivanje namirnica ili ispitivanja u fazi razvoja i |
---|---|---|
Maslinovo ulje | Dodavanje jeftinijih sirovina; veoma često se dodaju sojino ulje, suncokretovo ulje, orahovo... | Određivanja sastava masnih kiselina GC/FID, indeks refrakcije i ostalih paremetara i metoda prema Pravilniku |
Zavaravanje potrošača o postupku dobijanja maslinovog ulja | Određivanje kiselinskog broja, na osnovu koga mozemo odrediti koje masl. ulje je u pitanju | |
Mleko u prahu | Dodavanje skroba | Određivanje sadržaja skroba |
Pšenično brašno | Dodavanje skroba | Određivanje sadržaja skroba |
Pekarski proizvodi | Dodavanje sirove celuloze i do 30% | Određivanje sadržaja celuloze |
Lažne deklaracije: "bez konzervanasa", " | Određivanje sadržaja konzervanasa, benzoeva kiselina, sorbinska kiselina, | |
Čokolada | Zavaravanje potrošača 0% kakaa | Analiza sadržaja kakaa u proizvodu |
Sokovi | Zavaravanje potrošača 0% voća i dodavanje jeftinijih supstituenata | Paremetri i metode prema Pravilniku o kvalitetu voćnih sokova |
Med | Dodavanje šećera | Određivanje sadržaja šešera |
Proizvodi od mesa | Dodavanje vrsta mesa koje nisu deklarisane u proizvodu | Detekcija DNK animalnog porekla (goveđeg, pilećeg, svinjskog i konjskog) real-time PCR metodom |
Copyright © Centar za ispitivanje namirnica. All rights reserved.
W3C QUALITY ASSURANCE | Design IP Plus Studio