• Početna

Akrilamid u hrani

Centar za ispitivanje namirnica d.o.o. u svom obimu ispitivanja ima i određivanje sadržaja akrilamida u uzorcima hrane, primenom najsavremenije opreme (LC-MS/MS).

Analiza akrilamida u ispitivanim proizvodima se može realizovati u vremenskom roku do 5 radnih dana.

Potrebna količina reprezentitivnog laboratorijskog uzorka za analizu je minimum 100 g. 

Sadržaj akrilamida u hrani se prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Ti podaci su pobudili zanimanje svih svetskih organizacija koje se bave zdravljem i hranom, s obzirom da je od 1994. godine stavljen na IARC-in popis potencijalno kancerogenih supstanci. Akrilamid je procesni kontaminent, koji nastaje termičkim procesima (prženjem i pečenjem) hrane bogate ugljenim hidratima i mastima. Posebno su podložni prehrambeni proizvodi poput pomfrita, čipsa od krompira, hleba, keksa, krekera i kafe. 

Krajem novembra meseca ove godine doneta je Uredba Komisije EU 2017/2158  (COMMISSION REGULATION (EU) 2017/2158 of 20 November 2017 establishing mitigation measures and benchmark levels for the reduction of the presence of acrylamide in food), koja uspostavlja mere za smanjenje rizika nastajanja akrilamida u hrani primenom određenih tehnoloških procesa i definiše referentne vrednosti kao pokazatelje uspešnosti primenjenih mera. 

Korisni linkovi za više informacija:

https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/acrylamide_en

Newsletter

Ako želite da primate obaveštenja pošaljite nam Vašu email adresu:

Tema newslettera će biti isključivo informacije i Vaše podatke nećemo davati trećim licima.

Kontakt

Adresa

ul. Zmaja od Noćaja br. 11
11000 Beograd

Radno vreme

Radnim danom 07:30 - 19:30
Subotom 07:30 - 14:00

Telefoni

011 2625-077; 2185-567; 2183-227; 2625-289; 2634-596; 2626-882

011/2625-720
kontakt@cin.co.rs

Finansijsko-pravni poslovi

011/2626-241