• Početna
Novi Zakon o predmetima opšte upotrebe

Novi Zakon o predmetima opšte upotrebe

Od 11.04.2019. godine stupio je na snagu Zakon o predmetima opšte upotrebe „Sl. glasnik RS“ br. 25/19, a u skladu sa čl. 122 ovog Zakona, od istog dana prestaje da važi Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe „Sl. glasnik RS“ br. 92/11. Svim subjektima u poslovanju (uvoznicima, distributerima, prerađivačima i proizvođačima) nudimo usluge ispitivanja zdravstvene ispravnosti/bezbednosti/usaglašenosti sa važećim Zakonom i Pravilnikom, ili specifikacijom proizvoda, radi sprovođenja sopstvene, unutrašnje kontrole i stavljanja na tržište samo zdravstveno ispravnih/bezbednih proizvoda.

Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .
Kontakt osoba: Gordana Vraštanović Pavićević, spec.san.hem.

HACCP

Šta je HACCP?

HACCP je sistem osmišljen sa ciljem da se na kraju proizvodnog procesa dobije bezbedan proizvod.

Prvobitno je razvijen isključivo za potrebe Američke svemirske agencije (NASA), ali se tokom vremena dokazao kao lako upotrebljiva alatka za kontrolu proizvodnog procesa hrane, te se danas koristi širom sveta. Ono šta je započelo kao ideja da se za astronaute obezbedi obrok koji neće dovesti do njihovog oboljevanja, preraslo je u sistem koji to isto obezbedjuje velikom broju ljudi.

Zašto HACCP?

Uvodjenje HACCP sistema je zakonska obaveza.

Pravilnom implementacijom ovog sistema bezbednosti hrane postiže se:

-nadzor nad svim bitnim elementima u postupanju sa sirovinama i tokom proizvodnog procesa

-obučenost zaposlenih o bitnim elementima njihovog rada u cilju povećanja bezbednosti proizvoda

-dobijanje konačnog proizvoda koji u pogledu bezbednosti zadovoljava zahteve tržišta i državnih inspekcijskih organa

Pravilnim sprovodjenjem HACCP sistema postižu se i drugi korisni efekti, koji nisu njegov primarni cilj: racionalno iskorišćenje sirovina i resursa, te samim tim i povećanje profita.

Zašto CIN?

Centar za ispitivanje namirnica Vam nudi saradnju pri uvodjenju HACCP-a u Vaš proizvodni proces: mesna i mlekarska industrija (mesare, trgovine, proizvodni pogoni), industrija i prodaja poljoprivrednih proizvoda, mešovita hrana, ugostiteljstvo, ketering, skladištenje itd.

Kod nas možete dobiti podršku za bilo koju vrstu hrane ili aktivnosti koja je predmet vašeg poslovanja. Naš kvalitet čini veliko iskustvo u uvodjenju HACCP sistema, a struktura zaposlenih (stručnjaci iz raznih oblasti) garantuju uspeh u poslu. 

Deklarisanje proizvoda

U martu 2017. godine izašao je Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranjuU martu 2017. godine izašao je Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl.glasnik 19/2017). Odredbe ovog pravilnika primenjuju se od 15. juna 2018. godine. Do navedenog datuma potrebno je uskladiti i tekstove deklaracija sa novim zahtevima.

5. marta ove godine izašao je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika odeklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl.glasnik RS 16/18) kojim sedozvoljava stavljanje u promet namirnica sa neusklađenim deklaracija do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. pod uslovom da su proizvedene pre 15. juna 2018.  godine i da su adekvatno deklararisane prema trenutno važećoj regulativi.

Ovom uredbom se proizvođačima i uvoznicima produžava rok za usklađivanje sapropisanim odredbama i to pre svega sa obaveznim navođenjem nutritivne deklaracijena proizvodu.

Akrilamid u hrani

Centar za ispitivanje namirnica d.o.o. u svom obimu ispitivanja ima i određivanje sadržaja akrilamida u uzorcima hrane, primenom najsavremenije opreme (LC-MS/MS).

Analiza akrilamida u ispitivanim proizvodima se može realizovati u vremenskom roku do 5 radnih dana.

Nastavi sa čitanjem

Predavanje o značaju bezbednosti hrane

Klaster organske poljopivrede “Semberija organic” je 20 oktobra 2017. godine u Bjeljini u Slobomir Univerzitetu organizovao jednodevni seminar na kome je dr. sc med Milan Simić održao predavanje na temu Značaj bezbednosti hrane.

Newsletter

Ako želite da primate obaveštenja pošaljite nam Vašu email adresu:

Tema newslettera će biti isključivo informacije i Vaše podatke nećemo davati trećim licima.

Kontakt

Adresa

ul. Zmaja od Noćaja br. 11
11000 Beograd

Radno vreme

Radnim danom 07:30 - 19:30
Subotom 07:30 - 14:00

Telefoni

011 2625-077; 2185-567; 2183-227; 2625-289; 2634-596; 2626-882

011/2625-720
kontakt@cin.co.rs

Finansijsko-pravni poslovi

011/2626-241